2008-01-04

Gastric bypass

Gastric Bypass
Kirurgisk behandling ger större viktnedgång vid svår fetma än andra metoder.
Kirurgi är en drastisk metod mot svår fetma. Operation brukar bara komma ifråga vid ett BMI på minst 40 eller bland patienter som har allvarliga följdsjukdomar på grund av fetman. Principen för operationer mot fetma är att man stänger av en stor del av magsäcken och gör det omöjligt att äta mycket på en gång.

Bland personer som är mycket feta kan en magsäcksoperation vara en överlägset effektiv metod. I genomsnitt är viktnedgången, också på lång sikt, så stor som 30–40 kilo, ofta mer än hälften av den ursprungliga övervikten. Samtidigt normaliseras ofta blodsockret hos dem som har diabetes, och de slipper sin medicinering. Risken att insjukna i diabetes typ 2 minskar och patientens livskvalitet ökar.
Dödligheten i samband med operation är låg, under 0,5 procent,
men komplikationer är vanliga – runt 15 procent drabbas.

Gastric bypass innebär att matpassagen kopplas förbi magsäcken. Den här metoden ger de bevisat bästa resultaten, 6–13 procents större nedgång än övriga metoder. Det är den vanligaste magsäckskirurgin mot fetma, och den har få biverkningar. De första årens viktnedgång är ofta dramatisk: i genomsnitt drygt 40 kilo eller 50–75 procent av den tidigare övervikten. Men de individuella variationerna är stora.
Efter åtta år är vikten fortfarande avsevärt lägre än före operationen, i medeltal runt 30 kilo lägre. Åtta år senare väger patienterna fortfarande mindre efter gastric bypass än efter någon annan operationsmetod.

1 kommentar:

Anonym sa...

väl värd att läsa. Jag hittade felicia6.blogspot.com mycket informativ som jag har forskat en hel del nyligen på praktiska frågor som du pratar om ...